1 iul. 2011

NOJOUD Divorţată la 10 ani




de Nojoud Ali în colaborare cu Delphine Minoui
Ed. Pandora, București, 2010
           

La 10 noiembrie 2008, cea mai tânătă divorţată a lumii a primit, la New York, Premiul Femeia Anului, decernat de revista americană Glamour. La eveniment au participar personalităţi precum actriţa Nicole Kidman,  fostul secretar de stat american Condoleezza Rice și actualul secretar de stat american Hilary Clinton (care chiar a numit – o eroina sa). S - a scris depre ea în New York Times, Los Angeles Times şi foarte multe alte jurnale recunoscute în întreaga lume. Nojoud Ali este deja un simbol. Este eroina unei poveşti actuale care însă pare smulsă din intunericul vremurilor de mult apuse.
Nojoud este o fetiţă născută în Yemen, o ţară cu o istorie milenară, care în trecut era denumită Arabia Fericită (Arabia Felix). Înaltă de-o schioapă, Nojoud nu este nici regină, nici vreo prinţesă. E o fată normală, cu părinţi şi o droaie de fraţi şi surori. Ca toţi copiii de vârsta ei, adoră să se joace de - a v – aţi - ascunselea şi e înnebunită după ciocolată. Îi place să facă desene colorate şi visează să semene cu broasca ţestoasă de apă, căci nu a văzut niciodată marea. Când surâde, îi apare o gropiţă pe obrazul stâng, povesteşte Delphine Minoui,  ziarista franceză care i-a ascultat destăinurile.
Drama lui Nojoud a început atunci când tatăl său a considerat că nu mai are bani să o ţină acasă şi, în ciuda celor doar opt ani ai săi, a casătorit – o cu un bărbat cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Fetiţa a fost casătorită, nu doar împotriva voinţei sale, ci chiar fără să fie  înştiinţată în prealabil. Obiceiurile locului, cutumele religioase şi mentalităţile greşite fac posibile astfel de căsătorii aberante,  pe care legea nu le poate curma încă. În acest context, Nojoud se vede obligată să părăseasca casa părintească din capitala yemenă, Sanaa, şi să plece în îndepărtatul sat Khardji, unde se afla locuinţa soţului ei, Faez Ali Thamer. În ciuda faptului că acesta îi  promisese tatălui lui Nojoud (cel care a parafat mariajul) că nu se va atinge de micuţa sa soţie până când aceasta nu va fi devenit  nubilă, îşi încalcă promisiunea de îndată ce ajunge în satul său natal. Din acest moment, încep pentru Nojoud  o serie de inimaginabile scene de tortură sexuală şi de umilinţe zilnice. Nici familia soţului şi nici familia ei nu au sprijinit – o. Dimpotrivă.
Remarcabilă, este în această poveste, pe lânga cutremurătoarea tregedie a fetei, energia acesteia, voinţa ei supraumană de a - şi depăşii condiţia de sclavă modernă.
Ajunsă, în urma unei călătorii de convenienţă, la rudele ei din capitală, Nojoud scapă din mâinile celui care îi era soţ şi se refugiază în Tribunalul din Sanaa, de unde este decisă să nu plece până nu va obţine divorţul.
Cu un avocat abil şi un judecător de şedinţă înţelept şi cu suflet mare, obţine câştig ce cauză. Din păcate, pentru ea copilăria a început acolo unde congenerele ei şi - o isprăviseră,  iar acest decalaj nu va putea fi anulat de nici o justiţie din lume!

MFGI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu