3 iul. 2011

Jurnalul Albastru

de James A. Levine, Ed. TREI, Bucuresti, 2010

Jurnalul albastru  sau  Jurnalul copilăriei distruse este o poveste document, un stigmat viu al rezistenței de care poate da dovadă spiritul omenesc. Este un tribut adus scrisului care oferă un sens vieții și ajută să la depășirea, chiar și a celor mai cumplite experiențe. Este povestea lui Batuk Ramasdeen și în acelasi timp a tuturor celor care se identifica cu ea. Este povestea tuturor copiilor săraci care trăiesc, victime fiind, pe așa numita Stradă a   Cuștilor, unde se prostituează, închişi pur şi simplu în spaţii mici şi expuse publicului.
Batuk Ramasdeen, este o fetiță foarte isteață și cu o imaginație ieșită din  cumun, originară dintr-un sat din India. Provenind dintr-o familie foarte săcară  - respectiv dintr-o casta inferioară -, la vârsta de nouă ani, tatăl său o vinde unui proxenet din Mumbai. Oferită celui care oferă mai mult și care caută o tânără virgină, ajunge într-un așa zis orfelinat unde este inițiată în noua ei profesie. Din cușca sa minusculă, în care este obligată să locuiască, ea se prostituează zilnic pentru ceva mâncare. Forțată să servească până la zece bărbați pe zi, tratată mizerabil de către cei care îi caută serviciile, fata este abuzată chiar și de medicul care o consultă; iar prietenul său, Puneet, aproape moare după ce a fost violat de doi polițiști și este castrat la primul semn de pubertate.
În această lume mizerabilă în care este prinsă captivă, Batuk reusește prin intermediul scrisului – pe care l-a deprins pe când se afla internată într-un spital misionar bolnavă fiind - să își păstreze umanitatea și puritatea sufletească.  Foloșindu - și imaginația și talentul ea avadează din cumplita sa existență asternând pe hârtie foarte multe povești. Jurnalul albastru este mărturia vieții sale și în același timp mântuirea sa. Povestile lui Batuk sunt minunat redate, iar descrierile evadărilor sale imaginare sunt nespus de poetice. Felul în care frumusețea poveștilor și înfiorătoarea realitate sunt puse laolaltă este cutremurătoare!
Jurnalul albastru este genul de carte care aduce în centrul atenției realității atât de crude încât ai prefera ca ele să rămână în paginile unui roman. Efectul pe care îl crează asupra cititorului este teribil de puternic și incomod. Cu toate acestea este o carte ce trebuie citită..o realitate ce trebuie aflată!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu